czwartek, 29 sierpnia 2013

Tort Piłka


Witam, witam. Dawno nic nie publikowałam, choć dużo się gotowało. Głównie dlatego, że dużo się ostatnio działo. Kolejny raz mój laptop odmówił posłuszeństwa więc musiałam go oddać do naprawy, gdy wrócił, to musiałam swój czas poświęcić przede wszystkim na rozwiązywanie testów. Dzisiaj na szczęście egzamin teoretyczny zdany, komputer też jest więc myślę, że można wrócić do pisania :).  Dziś przedstawiam tort pieczony 2 tygodnie temu. W poszukiwaniu czegoś oryginalnego, związanego z piłką trafiłam właśnie na torty w różnych kształtach.. Później tylko trochę zmian, inwencji, pracy  i gotowe :).   Urodzinowemu bardzo się spodobał ;). Najbardziej jego kształt.  Piłka została wypełniona kremem cappuccino, ze względu na upodobania solenizanta.

Biszkopt rzucany (na  tortownicę 20 cm):
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
0,2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać stopniowo żółtka, dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i dodawać to masy przy zmniejszonych obrotach miksera. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i piec ok. 35 minut w temperaturze 160 - 170ºC. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Wstawić do uchylonego piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt oddzielić nożykiem od formy i wyjąc z tortownicy. 

Biszkopt rzucany kakaowy (na tortownicę 20 cm):
4 jajka
2/3 szklanki cukru
½ szklanki mąki tortowej
0,3 szklanki kakao

Mąkę i kakao przesiać, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier. Dodawać po kolei żółtka nadal ubijając. Delikatnie do masy wmieszać  mąkę z kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć  ciasto i piec w 160° przez około 30-35 minut.  Po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika i upuścić z około 50 cm na podłogę. Wstawić do uchylonego piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt oddzielić nożykiem od formy i wyjąc z tortownicy. 

Poncz:
100 ml mocnej schłodzonej kawy
2 łyżki czystej wódki

Krem cappuccino:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
60 g cappuccino
3 łyżki cukru pudru

Serek zmiksować z cappuccino ( nie za długo, uważać żeby masa się nie zważyła), żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Kremówkę ubić z cukrem , dodać żelatynę  i wmieszać lub delikatnie wmiksować do serka. 

Masa z czekolady (do dekoracji) :
500 ml śmietany kremówki
250 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
250 g czekolady białej
250 ml śmietany podgrzać w garnuszki, prawi do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę mleczną lub gorzką  i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Tak samo postąpić z czekoladą białą. Przed samym przełożeniem każdą masę  można lekko ubić oraz opcjonalnie dodać rozpuszczoną żelatynę (gdy masa jest rzadka).

Biszkopty podzielić  na 3 części, z białego powycinać sześciokąty , a z blatów kakaowych pięciokąty.  Ważny by 2 blaty pozostały w całości ( do przełożenia w środku tortu) . Misę wyłożyć folię spożywczą, i poukładać w niej odpowiednio kawałki biszkoptu-ułatwi to dekorowanie piłki. Następnie nasączyć biszkopty ponczem. Przygotowany wcześniej krem nałożyć delikatnie na biszkopty, włożyć delikatnie 1 blat(odpowiednio przycięty), posmarować resztą kremu. Na samą górę miski kładziemy 2 blat( po przewróceniu będzie naszą podstawą). Najlepiej pozostawić tak przygotowane ciasto na całą noc w lodówce. Następnego dnia ciasto delikatnie wyjąć z miski, poprzez obrócenie go na przygotowany talerz bądź tacę. Dzięki folii spożywczej zadanie to nie powinno sprawić kłopotów. Dekorujemy według kolorów wielokątów masą czekoladową.


Smacznego :).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz