Tort powstał poprzez zebranie kilku własnych pomysłów, parę inspiracji, trochę wyobraźni... Szukałam czegoś letniego, z dodatkiem owoców.. Na myśl przyszły truskawki, a do tego kokos... No i moja babcia dostała na urodziny "Truskawkowe niebo". Tort jest nie za słodki, a kokos z truskawkowym kremem to dosłownie niebo w gębie.
Składniki (na tortownice 24 cm):
·
Biszkopt :
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
·
Blat kokosowy:
5 białek
20 dag wiórków kokosowych
¾ szklanki cukru
·
Krem (do przełożenia) :
Budyń śmietankowy
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
2 szklanki kompotu z
truskawek
5 żółtek
½ szklanki cukru pudru
1 ½ kostki masła
15 dag świeżych
truskawek
·
Śmietana (do dekoracji):
500 ml śmietanki
kremówki (30%)
½ szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
·
Poncz:
¼ szklanki wody
½ szklanki kompotu z
truskawek
2 łyżki alkoholu(
np.wódki)
·
Dodatkowo (dekoracja tortu) : wiórki kokosowe, kilka
truskawek.
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotować
tzw. rzucany biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod
koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać stopniowo żółtka,
dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i dodawać to masy przy zmniejszonych obrotach
miksera. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i piec ok. 40
minut w temperaturze 160 - 170ºC. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości
ok. 60 cm na podłogę. Wstawić do uchylonego piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Po całkowitym wystudzeniu biszkopt oddzielić nożykiem od formy i wyjąc z
tortownicy.
Blat kokosowy- białka
ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, do masy delikatnie wmieszać wiórki kokosowe .
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w temperaturze 190ºC.
Truskawki umyć, usunąć
szypułki i pokroić w drobną kostkę. Na
kompocie z truskawek ugotować budyń, dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Przykryć folią i pozostawić do wystudzenia . Żółtka ubić z cukrem pudrem na parze,
wystudzić. Utrzeć masło na puch, dodawać stopniowo budyń oraz masę
żółtkową. Przygotowane truskawki wmieszać
do kremu.
Biszkopt przekroić na 2
blaty, nasączyć. Na pierwszy biszkopt
nałożyć połowę kremu, następnie blat kokosowy, resztę kremu oraz drugi
biszkopt. Tort wstawić do lodówki.
Przygotować żelatynę- namoczyć
w ciepłej wodzie. Kremówkę ubić z cukrem , pod koniec ubijania dodać żelatynę.
Wyjąć ciasto z lodówki i
nasmarować śmietaną boki oraz górę, obsypać kokosem. Górę tortu udekorować
dowolnie ( w moim przypadku są to różyczki ze śmietany, glazurowane truskawki
oraz listek bazylii).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz