środa, 3 lipca 2013

Kalafior zapiekany z pomidorami

Ostatnio przeglądając książkę, którą dostałam na urodziny, znalazłam całkiem ciekawy i szybki przepis. Danie jest smaczne, idealne na lato. Lekko zmodyfikowany przepis postanowiłam wstawić na bloga, oryginał pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz, polecam :). 


Składniki (przepis na 4 porcje) :
 1,5 kalafiora
3 cebule
3  łyżki oliwy
szklanka utartego żółtego sera
4 pomidory
sól, cukier, Kucharek, pieprz

Sposób wykonania:
 Podzielony na różyczki kalafior gotować ok. 10 min w osolonej wodzie, z dodatkiem masła, soli, cukru oraz kucharka.  Wyjąc do odsączenia, Cebulę pokroić w cienkie piórka, smażyć na patelni z oliwą, nie dopuszczając do zrumienienia. Pomidory oblać wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, pokroić w plasterki , wyjąc pestki.
Na spód wysmarowanego tłuszczem i obsypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego , wyłożyć krążki cebuli. Posypać solą, pieprzem, Kucharkiem.  Następnie rozłożyć pokrojone pomidory,a  na nich  ułożyć różyczki kalafiora. Obsypać przyprawami, a wierzch posypać żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika i piec ok. 20 minut lub dłużej (do roztopienia sera i zrumienienia).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz