wtorek, 16 lipca 2013

Ciasteczka z twardą marmoladą


Proste w przygotowaniu ciasteczka, słodkie ciasto i nadająca kwaskowatości twarda marmolada, czyli wprost idealne połączenie. Przepis wypróbowany dlatego, że przywołuje lata dziecięce spędzone u babci- każda herbata pita w towarzystwie tych ciastek kupionych w pobliskim sklepie. 

Składniki:

220 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
200 g twardej marmolady

Sposób przygotowania:

Masło miksować do uzyskania jasnej , puszystej masy .  stopniowo dodawać cukier puder i cukier waniliowy  , następnie żółtka , nadal miksować. Do masy dodać mąkę oraz szczyptę soli, zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na blachę układać małe spłaszczone kulki. W każdej zrobić wgłębienie i wycisnąć w nie trochę marmolady. Ciastka można także wyciskać szprycą, jednak jest to trudniejsze i czasochłonne. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° na 20 min (do zrumienienia).  
Smacznego ; )



2 komentarze:

  1. Mniam! Uwielbiam takie ciasteczka- kwiatki. Czasami je kupuję, jak rozleniwię się i brak mi czasu na zrobienie ich samodzielnie. Pycha!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń