Proste w przygotowaniu ciasteczka, słodkie ciasto i nadająca
kwaskowatości twarda marmolada, czyli wprost idealne połączenie. Przepis wypróbowany dlatego, że przywołuje lata dziecięce spędzone u
babci- każda herbata pita w towarzystwie tych ciastek kupionych w pobliskim
sklepie.
Składniki:
220 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
200 g twardej marmolady
Sposób przygotowania:
Masło miksować do uzyskania jasnej , puszystej masy . stopniowo dodawać cukier puder i cukier
waniliowy , następnie żółtka , nadal miksować.
Do masy dodać mąkę oraz szczyptę soli, zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na blachę układać małe
spłaszczone kulki. W każdej zrobić wgłębienie i wycisnąć w nie trochę
marmolady. Ciastka można także wyciskać szprycą, jednak jest to trudniejsze i czasochłonne. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° na 20 min (do zrumienienia).
Smacznego ; )
Mniam! Uwielbiam takie ciasteczka- kwiatki. Czasami je kupuję, jak rozleniwię się i brak mi czasu na zrobienie ich samodzielnie. Pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs :)
Dziękuje ! :)
OdpowiedzUsuń