Wróciłam na bloga po 2
tygodniowej przerwie, która była spowodowana moim wyjazdem oraz naprawą
komputera. Z przyczyn technicznych nie mogłam nic opublikować, dopiero dziś wrzucam pierwszy sierpniowy przepis. Postaram
się to szybko nadrobić, już kolejne potrawy czekają na publikację.
A dziś coś smacznego, niezbyt trudnego w przygotowaniu
:). Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz, nieco zmodyfikowany.
Składniki:
4 porcje kurczaka (mogą być np. piersi czy skrzydełka)
Mąka do oprószenia
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
Szklanka mleka 3,2 %
Pieprz, sól, ostra papryczka
Sposób przygotowania:
Kurczaka przygotować, natrzeć
łyżeczką pieprzy, solą oraz łyżeczką papryczki. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Ząbki czosnku zrumienić na
oliwie. Wyjąc z patelni. Kurczaka oprószyć mąką. Dać na patelnię i zrumienić z obydwóch stron,
jeśli są to większe kawałki można na chwilę podpiec na oliwie( do 15 minut).
Później, zmniejszyć ogień, wlać mleko i
miód. Potrawę przykryć, dusić ok. 20-25 minut. Doprawić
sos do smaku. Powinien być słodko-ostry.
Kurczak w sosie miodowym najlepiej smakuje z sypkim ryżem i letnią surówką.
Zdecydowanie moje smaki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń