piątek, 9 sierpnia 2013

Polskie pancakes




Miały być dziś kluski z kaszy manny z sosem z jagód, niestety  nie udało mi się do tego zabrać. Głównie ze względu na brak czasu, spowodowany górą słoików i ogórek. Tymczasem piątkowy obiad na słodko, sos jak najbardziej wykorzystany, a polane nim zostały polskie pancakes.  Znalezione na stronie Kwestiasmaku , polubione przez domowników. Pieczone bez tłuszczu, wychodzą pulchne, jakby biszkoptowe. Dość syte, dobre na obiad, podwieczorek czy śniadanie. Polskie, bo na mleku. Szczerze mówiąc, moje ulubione :).


Składniki ( 5 porcji):

3 szklanki mąki
3 jajka
2 i 1/4 szklanki mleka
110 g rozpuszczonego masła
4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli

Sposób przygotowania :

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i cukrem. Jaka wymieszać z mlekiem, wlać do mąki. Wszystko wymieszać , na koniec dodać masło.  Przykryć ręcznikiem i odstawić na ok. 15 minut.  Piec na średnim ogni, gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki powietrza,  a z jednej strony naleśnik jest już przyrumieniony- przewrócić. Wtedy ładnie urosną. Podawać z dżemem, konfiturą, polewą, gorącą czekoladą i bananami, cukrem pudrem, śmietaną.. Bez dodatków- też pyszne.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz