Miały być dziś kluski z kaszy manny z sosem z jagód, niestety nie udało mi się do tego zabrać. Głównie ze względu na brak czasu, spowodowany górą słoików i ogórek. Tymczasem piątkowy obiad na słodko, sos jak najbardziej wykorzystany, a polane nim zostały polskie pancakes. Znalezione na stronie Kwestiasmaku , polubione przez domowników. Pieczone bez tłuszczu, wychodzą pulchne, jakby biszkoptowe. Dość syte, dobre na obiad, podwieczorek czy śniadanie. Polskie, bo na mleku. Szczerze mówiąc, moje ulubione :).
Składniki ( 5 porcji):
3 szklanki
mąki
3 jajka
2 i 1/4 szklanki mleka
110 g rozpuszczonego masła
4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
2 i 1/4 szklanki mleka
110 g rozpuszczonego masła
4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Sposób przygotowania :
Mąkę przesiać,
wymieszać z proszkiem i cukrem. Jaka wymieszać z mlekiem, wlać do mąki. Wszystko
wymieszać , na koniec dodać masło. Przykryć
ręcznikiem i odstawić na ok. 15 minut. Piec na średnim ogni, gdy zaczynają pojawiać
się pęcherzyki powietrza, a z jednej
strony naleśnik jest już przyrumieniony- przewrócić. Wtedy ładnie urosną. Podawać
z dżemem, konfiturą, polewą, gorącą czekoladą i bananami, cukrem pudrem,
śmietaną.. Bez dodatków- też pyszne.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz