Wakacje się kończą, pogoda też i letnie owoce. Na śliwki z domowego sadu czekam i czekam.. A one powoli dojrzewają. Za to są jabłka i już planuje jak je wykorzystać. A dziś? Niezłe połączenie, szpinak , do tego kurczak i szynka parmeńska
. Do roladek nadaje się również mięso z
indyka . Szynkę wykorzystałam ze względu na mojego tatę, nie przepada za
zieleniną, a ona dała trochę smaku i aromatu. A na deser? Na razie tajemnica.
Składniki:
4 kawałki piersi z kurczaka
250 g szpinaku
Szynka parmeńska( może być także boczek, lub inna wędzona
szynka)
Pieprz, sól, słodka papryka, czosnek, cebula
Oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Cebulę zeszlklic na oliwie, dodać szpinak, pieprz oraz
czosnek. Smażyć na chwilę( do czasu aż listki zwiędną ). Piersi rozbić
tłuczkiem, popieprzyć i posolić. Z jednej strony posypać słodką papryką. Na każdą część kurczaka nałożyć szpinak , zwinąć
roladkę, owinąć szynką . Najlepiej ‘spiąć’ je wykałaczkami lub owinąć nitką.
Roladki układami w wysmarowanym wcześniej oliwą naczyniu żaroodpornym i
pieczemy w piekarniku w temp. 190°C ok. 30-35 min.
Smacznego :)
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz