Letnie,
z delikatnym kremem z serka waniliowego i najlepsze z sezonowymi owocami. Dużo
lepsze w smaku na drugi dzień, gdy kruche ciasto trochę odwilgnie- wypiek,
który podbił serca domowników a jego przygotowanie wcale nie zajęło tak wiele czasu. :)
Składniki (na ok. 30 babeczek):
Kruche
ciasto :
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 500 g serka waniliowego
- 1 galaretka o dowolnym smaku ( u mnie z owoców leśnych)
- Dowolne owoce do dekoracji
Sposób
przygotowania:
Składniki na ciasto posiekać nożem, szybko zagnieść, uformować
kulę i owinąć folią spożywczą, wstawić
do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny. Foremki wysmarować masłem
(najlepiej roztopionym, użyć pędzelka). Po
schłodzeniu ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy, powykrawać krążki nieco
większe od foremek. Wylepić foremki. Piec ok. 15-20 min w temperaturze 200° (
do zrumienienia). Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, schłodzić. Zmiksować z
serkiem waniliowym, wypełnić kremem babeczki i udekorować owocami.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz