W domu sezon na
maliny i inne letnie owoce w pełni. A oto propozycja jak można je wykorzystać w ciekawy
sposób. Bardzo delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach, najlepiej smakują jeszcze gorące. Idealne na lato, przyrządzane z sezonowymi owocami (choć te- w moim przypadku
maliny, trochę się przypalają) lub z bananami. Posypane cukrem pudrem-najlepsze
na obiad, jak i na kolację , podwieczorek czy śniadanie :).
Składniki:
·
250 g serka (
u mnie był to serek waniliowy, można spróbować z homogenizowanym, ricottą, czy
zmielonym twarożkiem)
·
1 1/3 szklanki
mąki
·
2 łyżki cukru
·
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
·
szczypta soli
·
2 duże jajka
·
2 łyżki roztopionego
masła
·
¼ szklanka
mleka
·
tłuszcz do
smażenia- olej
·
dowolne owoce
Sposób przygotowania:
Serek, mleko, cukier i
żółtka wymieszać. Dodać masło i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia, przesiać i wsypać do masy ciągle mieszając. Białka jaj ubić ze
szczyptą soli i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto . Do
każdego placka wcisnąć owoce, smażyć do zrumienienia.
Smacznego :)
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuń