czwartek, 11 lipca 2013

Kruche babeczki z kremem i owocami.





Letnie, z delikatnym kremem z serka waniliowego i najlepsze z sezonowymi owocami. Dużo lepsze w smaku na drugi dzień, gdy kruche ciasto trochę odwilgnie- wypiek, który podbił serca domowników a jego przygotowanie wcale nie zajęło tak wiele czasu. :)

Składniki (na ok. 30 babeczek):
Kruche ciasto :

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
Krem:
  • 500 g serka waniliowego
  • 1  galaretka o dowolnym smaku ( u mnie z owoców leśnych)
  •  Dowolne owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto posiekać nożem, szybko zagnieść, uformować kulę i  owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny. Foremki wysmarować masłem (najlepiej roztopionym, użyć pędzelka).  Po schłodzeniu ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy, powykrawać krążki nieco większe od foremek. Wylepić foremki. Piec ok. 15-20 min w temperaturze 200° ( do zrumienienia). Po upieczeniu wystudzić na kratce.

 Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, schłodzić. Zmiksować z serkiem waniliowym, wypełnić kremem babeczki i udekorować owocami. 
Smacznego ! :)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz