poniedziałek, 2 września 2013

Patatas bravas, czyli ziemniaki po hiszpańsku


 A tak uczymy rodzinkę hiszpańskiego, od strony kulinarnej.  Każdy sposób dobry :). Ziemniaki jak najbardziej nadają się jako dodatek do mięs, np. grillowanych, dobre także jako przekąska z sosem. A dziś udało mi się idealnie jajko w koszulce , do tego razowy i łosoś :D. jedno z lepszych śniadań :).

Składniki:

Ziemniaki
Kilka ząbków czosnku
Oliwa z oliwek
Słodka papryka
Zioła prowansalskie
Sól

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, posolić  i gotować ok. 10 minut. Ilość ziemniaków zależy od liczy porcji, upodobań, dodatków. Po ugotowaniu ziemniaki przełożyć na patelnie wysmarowaną  oliwą. Posypać  je słodką papryką i piec 20 minut. Po upływie tego czasu dodać  całe ząbki czosnku ( na 1 dużą patelnię przypadają 2 średnie ząbki). Ziemniaki posypać ziołami prowansalskimi i piec 10 minut.  Na koniec czosnek wyjąć, a patatas bravas można podawać. 

Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz