sobota, 31 sierpnia 2013

Zielono mi, czyli roladki drobiowe ze szpinakiem



Wakacje się kończą, pogoda też i letnie owoce. Na śliwki z domowego sadu czekam i czekam.. A one powoli dojrzewają. Za to są jabłka i już planuje jak je wykorzystać.  A dziś?  Niezłe połączenie, szpinak , do tego kurczak i szynka parmeńska .  Do roladek nadaje się również mięso z indyka . Szynkę wykorzystałam ze względu na mojego tatę, nie przepada za zieleniną, a ona dała trochę smaku i aromatu. A na deser?  Na razie tajemnica. 

Składniki:

4 kawałki piersi z kurczaka 
250 g szpinaku
Szynka parmeńska( może być także boczek, lub inna wędzona szynka)
Pieprz, sól, słodka papryka, czosnek,  cebula
Oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

Cebulę zeszlklic na oliwie, dodać szpinak, pieprz oraz czosnek. Smażyć na chwilę( do czasu aż listki zwiędną ). Piersi rozbić tłuczkiem, popieprzyć i posolić. Z jednej strony posypać słodką papryką.  Na każdą część kurczaka nałożyć szpinak , zwinąć roladkę, owinąć szynką . Najlepiej ‘spiąć’ je wykałaczkami lub owinąć nitką. Roladki układami w wysmarowanym wcześniej oliwą naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku w temp. 190°C ok. 30-35 min. 
 Smacznego :)





. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz