wtorek, 6 sierpnia 2013

Kurczak w miodowym sosie.



Wróciłam na bloga po 2 tygodniowej przerwie, która była spowodowana moim wyjazdem oraz naprawą komputera. Z przyczyn technicznych nie mogłam nic opublikować, dopiero  dziś wrzucam pierwszy sierpniowy przepis. Postaram się to szybko nadrobić, już kolejne potrawy czekają na publikację.
A dziś coś smacznego, niezbyt trudnego w przygotowaniu :). Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz, nieco zmodyfikowany.

Składniki:
4 porcje kurczaka (mogą być np.  piersi czy skrzydełka)
Mąka do oprószenia
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
Szklanka mleka 3,2 %
Pieprz, sól, ostra papryczka

Sposób przygotowania:
Kurczaka przygotować, natrzeć łyżeczką pieprzy, solą oraz łyżeczką papryczki. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Ząbki czosnku zrumienić na oliwie. Wyjąc z patelni. Kurczaka oprószyć mąką. Dać na patelnię i zrumienić z obydwóch stron, jeśli są to większe kawałki można na chwilę podpiec na oliwie( do 15 minut). Później,  zmniejszyć ogień, wlać mleko i miód. Potrawę przykryć, dusić ok. 20-25 minut.   Doprawić sos do smaku.  Powinien być słodko-ostry. Kurczak w sosie miodowym najlepiej smakuje z sypkim ryżem  i letnią surówką.

Smacznego :).
 

1 komentarz: